Astrid Seeberger. Foto: Weyler Förlag

Överläkaren och författaren Astrid Seeberger har, som Läkartidningen tidigare berättat, i en debattartikel i Svenska Dagbladet ifrågasatt våldtäktsdomen mot Jean-Claude Arnault, den så kallade »Kulturprofilen« (se tidigare artikel). 

Hon är också författare och driver projektet Pedagogiskt forum på Karolinska institutet. Som författare känner hon flera akademiledamöter, till exempel Sara Danius och Horace Engdahl. Jean-Claude Arnault har hon endast hälsat på ett par gånger.

Och det var inget som inverkade när hon skrev debattartikeln, säger hon till Läkartidningen.

– Jag är författare och kulturvärlden i Sverige är ganska liten, så jag har träffat de här människorna. Men jag har inget vänskapligt förhållande, och kan inte ens säga att jag är närmare bekant med, Jean-Claude Arnault. Jag har inte talat med honom särskilt mycket.

Jean-Claude Arnaults fru Katarina Frostenson, som på fredagen meddelade att hon lämnar sitt uppdrag som ledamot i Svenska Akademien, är författare och har medverkat i Pedagogiskt forum. Genom det har Astrid Seeberger hälsat på Jean-Claude Arnault och träffat honom på en releasefest.

2018 skulle Katarina Frostenson ha medverkat vid Pedagogiskt forum ytterligare en gång, men fick avbokas när historien om Svenska Akademien och Jean-Claude Arnault rullades upp.

– Jag var tvungen att med två veckors varsel ringa till henne och avboka, för Centrum för klinisk utbildning – som finansierar mötet – tyckte att det var att ta ställning för Jean-Claude Arnault. Det var inte lätt att ringa till en människa som då var ganska förtvivlad.

Det är inget annat som talar för att du har anledning att ifrågasätta domen eller föra Jean-Claude Arnaults talan? 

– Jag känner inte hans familj eller någon av hans vänner, förutom Horace Engdahl. Den enda kontakten som jag har haft är med Katarina Frostenson. 

– Jag tycker mycket om vissa personer i Svenska Akademien, på båda sidor. Till exempel Kjell Espmark. Och Katarina Frostenson. På grund av de kontakterna har jag självklart intresserat mig för den här domen. Människor som man tycker om står på helt olika sidor. Och då har jag läst domen och tyckt att det här är väldigt märkligt. Om mitt inlägg då gläder den ena sidan och inte den andra… ja, det må vara så. 

Astrid Seeberger påpekar flera gånger att hon inte har för avsikt att försvara vare sig Jean-Claude Arnault eller Katarina Frostenson. Svenska Dagbladet fattade också beslutet att det inte fanns någon anledning att deklarera eventuellt jäv i debattartikeln.

– Jag förstod att jag gav mig ut på minerad mark, men jag tycker att det är en viktig fråga. Vilka yttringar av sexuell aktivitet bör vara kriminaliserade i vårt land? Det tycker jag är en fråga som vi läkare borde diskutera. 

 

Se även:

Läkare försvarar kritiserat inlägg om domen mot Kulturprofilen