I dag, onsdag, presenterade tidningen Dagens Medicin sin årliga rankning av landets bästa sjukhus. 

I klassen för bästa universitetssjukhus toppar Universitetssjukhuset Örebro före fjolårsvinnaren Norrlands universitetssjukhus. Universitetssjukhuset i Linköping hamnar på tredje plats.

– Vilket roligt besked till alla våra medarbetare. Jag vill tacka alla anställda som bidragit till detta. Utmärkelsen är en sporre för det fortsatta arbetet, säger Lars Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

Värnamo sjukhus rankas som bästa mellanstora sjukhus, och i klassen för bästa mindre sjukhus tog Oskarshamns sjukhus förstaplatsen.

– Det är fantastiskt roligt att sjukhuset får det här priset för femte gången, det är en bekräftelse på all den kraft och vilja som finns hos våra medarbetare att göra ett bra jobb med bästa möjliga kvalitet för våra patienter. När vi tappade vår topplacering i förra mätningen sporrade det oss till förbättringar. Nu ser vi resultatet, säger Birgitta Hjalmarsson, sjukhuschef vid Oskarshamns sjukhus, i ett pressmeddelande.

Underlaget till rankningen bygger på sjukhusens självrapporterade uppgifter som sedan hämtas från Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och landsting, Vården i siffror samt från olika kvalitetsregister.