I november förra året åtalades tre personer, däribland ägaren till den aktuella vårdcentralen, för ekonomisk brottslighet som både var kopplad till vårdcentralen och till ett bemanningsbolag.

Åklagaren menade bland annat på att ägaren, som också arbetat som läkare vid vårdcentralen, gjort sig skyldig till grov oredlighet mot borgenärer eftersom han på ett olagligt sätt fört ut sammanlagt 28 miljoner kronor utomlands.

Ägaren, som greps i Dubai i juni förra året, har nekat till anklagelserna och har bland annat uppgett att pengarna skulle användas till ett sjukhusprojekt i Irak. 

Göteborgs tingsrätt anser dock att det rör sig om ett »avhändande« som försatt bolaget på obestånd och dömer vårdcentralsägaren för grov oredlighet mot borgenärer. Ägaren döms också för grovt bokföringsbrott och får utöver fängelsestraffet näringsförbud i fem år.

Ägarens advokat Magnus Hedenberg är missnöjd över tingsrättens dom. 

– Den här utgången är en besvikelse. Vi har inte hunnit studera detta i detalj ännu. Men jag kan konstatera att det är en ganska hård bedömning de gör mot honom, även i delar där jag trodde det skulle vara självklart att min klient skulle ha framgång. Eftersom påföljden blev tre år och nio månader så är det uppenbart att det här kommer att överklagas, säger han till SVT Nyheter Väst.

De två andra personerna som stod medåtalade för delaktighet i ärendet frias helt.

Läkartidningen har i flera artiklar berättat om den aktuella vårdcentralen. För drygt ett år sedan valde Västra Götalandsregionen att med omedelbar verkan bryta avtalet med vårdcentralen sedan en granskning visat på en rad brister som innebar risker för patientsäkerheten.

Läs mer: 

Ägare till nedlagd vårdcentral åtalas för ekonomisk brottslighet

Tog emot 1 000 patienter per månad

Allvarlig kritik mot vårdcentral – regionen bryter avtal

Landsting kan kräva skadestånd efter nedlagd vårdcentral