I veckan fällde Norrköpings tingsrätt samtliga åtalade i målet om fusk under högskoleprovet. Det rör sig om personer med koppling till den utpekade firman HP-hjälpen, som sålt »fuskpaket« bestående av bland annat en modifierad mobiltelefon. 23 personer som köpt tjänster av ligan dömdes även till villkorlig dom och böter. 

– Domen är ett stort genombrott i arbetet mot det organiserade fusket vid högskoleprovet. Den är en kraftfull markering som borde få avskräckande effekt, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding i ett pressmeddelande.

I december kunde UHR med hjälp av uppgifter från Ekobrottsmyndigheten dra tillbaka resultaten för tolv personer som skrev högskoleprovet hösten 2016 och sedan sökt och blivit antagna till attraktiva utbildningar. En hade antagits till läkarprogrammet vid Uppsala universitet vid två tillfällen och en hade kommit in på KI:s läkarprogram. UHR meddelade även de berörda lärosätena. Det är upp till lärosäten att fatta beslut om studenterna ska stängas av.

UHR ska nu pröva om de 23 fällda provdeltagarna ska få två års avstängning från att göra nya prov och bli av med sina resultat från provet. Just nu utreds dessutom ytterligare drygt 200 fuskmisstänkta provdeltagare som skrev provet våren 2017, hösten 2017 och våren 2018. Under utredningen fann polisen ett nedgrävt usb-minne med namn, personnummer och adresser på kunder och vilket resultat de beställt. UHR räknar med att fatta beslut i samtliga fall tidigast under februari. Läkartidningen har inga uppgifter om någon och i så fall hur många av dessa som har antagits till läkarutbildningar.

2016 stängdes fem personer av från Karolinska institutets läkarprogram efter att UHR återkallat deras högskoleprovsresultat. Det var första gången studenter kastats ut på grund av högskoleprovsfusk. Fusk med betygsuppgifter har dock tidigare lett till motsvarande beslut, enligt KI.

I december förra året skrev samtliga programansvariga för Sveriges läkarutbildningar i Läkartidningen om fusket, som de menar hotar tilliten till blivande läkares professionalitet: »Det är med stor sorg vi noterat att några studenter valt att fuska sig till en plats på läkarutbildningarna. Vi förväntar oss nu att Universitets- och högskolerådet skärper säkerheten vid högskoleprovet för att förhindra att fusket fortsätter och att utredningen om vilka som fuskat sig in på utbildningarna drivs vidare«, skrev de bland annat i artikeln.

Läs mer:

Nya åtgärder för att få stopp på högskoleprovsfusk

Studenter får lämna KI efter fusk

Att motverka fusk bland studenter

Fusk hotar tilliten till blivande läkares professionalitet

Bekämpa fusket!