– Jag är både stolt och glad över att jag får möjligheten att leda Karolinska universitetssjukhuset. Här finns kompetens i världsklass, fantastiskt fina resultat för väldigt många patienter samtidigt som jag förstår att det också finns utmaningar att arbeta med eftersom verksamheten i Solna är nyinflyttad och verksamheten i Huddinge är under ombyggnation, säger Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Björn Zoëga är specialist i ortopedisk kirurgi och arbetar i dag som vd för GHP Spine center i Stockholm och Göteborg samt som medicinskt ansvarig för koncernen GHP Specialty care. Mellan 2008 och 2013 var han chef för Islands universitetssjukhus Landspitali.

Region Stockholm meddelar samtidigt att Björn Eriksson, specialist i kardiologi, blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör i hälso- och sjukvårdsförvaltnignen. Han arbetar i dag som förvaltningschef vid Skånes universitetssjukvård. Mellan åren 2013–2017 var han regiondirektör i Jämtland Härjedalen.

Både Björn Zoëga och Björn Eriksson ska enligt pressmeddelandet tillträda under våren/försommaren.

– Jag är glad och ser fram emot att dessa kompetenta personer kan börja sina uppdrag här i Region Stockholm. Björn Zoëga har en gedigen bakgrund inom hälso- och sjukvård såväl på olika positioner i Sverige som internationellt. Björn Eriksson har stor erfarenhet av den svenska hälso- och sjukvården och dessutom mycket god insikt om vikten av att se helheter i regionens arbete utifrån sina tidigare uppdrag, säger Stockholms regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp.

I september 2018 sa Karolinska universitetssjukhusets dåvarande sjukhusdirektör Melvin Samsom upp sig från sin tjänst. I samband med det utsågs den biträdande sjukhusdirektören Annika Tibell till tillförordnad sjukhusdirektör.

Läs också:

Annika Tibell blir tf sjukhusdirektör vid Karolinska.

Samsom avgår som sjukhusdirektör