NHS, Nation health service – den brittiska offentliga vården, offentliggjorde nyligen planerna för att expandera inom digital hälsa. Bara dagar senare meddelade organisationens chef för digitala förändringsprocesser (chief digital officer), Juliet Bauer, att hon lämnar sitt uppdrag till förmån för ett nytt inom den digitala vårdgivaren Kry. Det rapporterar engelska medier, bland andra Financial Times.

Innan hon meddelade att hon går till Kry hann hon dock skriva en inlaga i tidningen Times om att NHS behöver en digitalisering för att hålla sig i framkant inom vården. Och i denna artikel skriver hon att svenska data från Kry, »Europas största leverantör av videokonsultationer med allmänläkare«, visar en högre grad av nöjdhet hos patienter och läkare. Hon skriver också att företaget samtidigt levererar högre patientsäkerhet och medicinsk kvalitet, samt förbättringar i arbetet för att minska antibiotikaförskrivningarna.

Hon skrev förvisso att hon ska ansluta sig till »en av de största och mest pålitliga digitala vårdgivarna i Europa, som redan arbetar med NHS-läkare«, men hon preciserade inte att det rörde sig om Kry.

I Storbritannien har händelsen åter startat debatten om tjänstemän som använder relativt korta karriärer inom den offentliga sektorn som språngbrädor till mer lukrativa anställningar inom den privata.

Simon Eccles, läkare och chef inom det område i NHS som arbetar med medicinsk informationsteknik, säger till Financial Times att Juliet Bauer har varit fantastisk i sitt arbete inom organisationen, men att hennes artikel var olämplig. 

Meg Miller, parlamentsledamot (Labour) som sitter i ett utskott som övervakar hur skattepengar används, går längre. Hon kallar Juliet Bauers agerande »skamlöst« och »så olämpligt att man tappar hakan«.

Financial Times påpekar också att Juliet Bauer har arbetat för News International, en brittisk tidningsutgivare som bland annat äger Times, en tidning hon även har haft uppdrag för.

Simon Eccles säger att då NHS plan för digital vård har varit klar sedan tidigare, kan Juliet Bauer inte ha gynnat Kry.  

Kry går i Storbritannien under namnet Livi. Genom olika samarbeten kan patienter träffa NHS-läkare genom Krys system.