I höstas öppnade Region Värmland upp för att teckna avtal direkt med läkare som har egna bolag. Genom att ta bort mellanhänder och erbjuda långa avtal på upp till fyra år hoppades regionen kunna sänka kostnaderna för hyrpersonal och förbättra läkarkontinuiteten.

Ersättningen som erbjöds var max 880 kronor per timme exklusive moms för en specialistläkare med minst tre års klinisk erfarenhet.

Läkarföreningen i Värmland riktade kritik mot upplägget, och tyckte att regionen i stället borde satsa på att förbättra arbetsmiljön och villkoren för de fast anställda läkarna.

Som Läkartidningen tidigare har berättat visade sig upplägget inte heller vara särskilt attraktivt. Endast ett godkänt anbud kom in och regionen tvingades därför avbryta upphandlingen av hyrläkare med egna bolag som gjordes i november.

Christofer Lindholm, ordförande för Värmlands läkarförening, var inte förvånad.

– Vi anade rätt tidigt att få skulle nappa på att jobba med de tänkta villkoren och det kan vi nu se genom bristen på anbud, sa han till Läkartidningen. Han nämnde även att många läkare ansåg att ersättningsnivåerna var för låga.

Nu gör Region Värmland ett nytt försök att skriva långa avtal direkt med hyrläkare, enligt Nya Wermlands-Tidningen. Denna gång har ersättningen höjts med cirka 200 kronor i timmen. Annonsen går ut under nästa vecka.