Planerna framgår av Peter Gøtzsches egen hemsida och av information på en crowdfunding-sajt, där han startat en insamling för att få ihop 10 miljoner danska kronor.

Enligt informationen där är målet med insamlingen att starta ett institut för fri forskning i Köpenhamn, men också att täcka hans juridiska kostnader.

Vilka andra som står bakom det hela framgår inte, men tanken är att institutet ska öppna i samband med ett symposium med flera välkända talare som Peter Gøtzsche arrangerar den 9 mars.

I ett mejl till Sundhedspolitisk tidsskrift uppger Peter Gøtzsche att det ännu inte är bestämt exakt vad det nya institutet ska göra, men att han hoppas att det ska bli klart i samband med symposiet.

Under onsdagseftermiddagen hade Peter Gøtzsche fått in drygt 92 000 kronor till sin insamling.

Läkartidningen har tidigare berättat om hur Peter Gøtzsche i september uteslöts ur det internationella Cochranesamarbetet, med hänvisning till »upprepat dåligt beteende«. 

Peter Gøtzsche hävdade själv att uteslutningen inte hotade hans position som chef för Nordic Cochrane Centre på Rigshospitalet i Köpenhamn. Men i november meddelade Rigshospitalet att han tagits ur tjänst.