Nyligen kom en dom i kammarrätten som gav Sahlgrenska universitetssjukhuset rätt att sätta upp kameror utanför två intensivvårdsavdelningar där ordningsstörningar har varit relativt vanliga. Sjukhuset hade först fått nej av förvaltningsrätten, men den domen vändes av kammarrätten.

Datainspektionen ansåg att kameraövervakningen endast skulle få vara aktiv när dörrarna till avdelningen öppnades. Men kammarrätten gav alltså sjukhuset tillåtelse att ha bevakningen dygnet runt, skriver Göteborg Direkt.

Nu kommer även Region Stockholms sjukhus att lämna in ansökningar om att sätta upp omkring 200 kameror. Danderyds sjukhus ansöker om cirka 60 kameror, Karolinska universitetssjukhuset om ett hundratal och Södertälje sjukhus om 40–50 kameror, uppger Stockholm Direkt.

Kamerorna ska kunna sitta i entréer till akuten, ambulansintag, väntrum, korridorer och trapphus. Enligt Svenska Dagbladet planerar även Södertälje sjukhus och flera vårdcentraler i Region Stockholm att skicka in ansökningar.

Domen som gav Sahlgrenska universitetssjukhuset rätt till övervakningskameror utanför IVA kom dock med ett förbehåll: kamerorna får inte spela in, bara användas till övervakning i realtid.

Kammarrätten menar att kamerorna kan behövas då det finns risk för angrepp på personal, patienter och besökare. Men rätten anser också att Sahlgrenska universitetssjukhuset inte har visat att inspelning behövs för att utreda brott eller hjälpa polisens arbete, skriver Göteborgs Posten. Därför får sjukhuset inte spela in något med kamerorna.

Georg Palmquist, säkerhetschef på Danderyds sjukhus i Stockholm, säger till Svenska Dagbladet att kamerorna skulle behöva inspelningsfunktion – enbart bevakning i realtid har en begränsad effekt.

– För en allmän trygghetsbild av verksamheten är det bra, men ur ett brottsutredande syfte är det ett slag i luften, säger han till tidningen.

 

Läs även:

Livvakt: Öppenheten i vården en utmaning för säkerheten

Region Uppsala: »Vi tar oron för hot och våld på största allvar«