Under onsdagen firar BB-ockupanterna i Sollefteå. Det har gått två år sedan ockupationen inleddes i början av år 2017, när BB och den slutna kvinnosjukvården stängdes vid Sollefteå sjukhus. Då hade redan den akuta kirurgin och ortopedin flyttats till andra sjukhus.

Kämparglöden hos ockupanterna har inte falnat. De har sagt att de är beredda att fortsätta fyra år till, fram till nästa val. Nära 3 000 personer har deltagit i ockupationen hittills. Somliga har suttit i sjukhusets foajé flera hundra nätter. Deras protest handlar inte bara om BB, utan om nedmonteringen av akutsjukvården i sin helhet.

Men de styrande politikerna i Region Västernorrland börjar tröttna. De försöker få till en dialog med ockupanterna för att få dem att avsluta aktionen. Nya regionrådet Glenn Nordlund (S) sa före jul att »det inte är rimligt att ha en ockupation som pågår hur länge som helst«.

– Jag har respekt för engagemanget men vi behöver naturligtvis ta upp en diskussion om det rimliga att de sitter kvar där i ytterligare fyra år, sa han i en intervju med SVT Västernorrland.

Frågan är känslig. Personal på Sollefteå sjukhus har till exempel förbjudits att bära knappar på sina sjukhuskläder till stöd för ockupationen.

Regionrådet Glenn Nordlund vill inte svara på om det kan bli aktuellt med en avhysning framöver.

– Det tar jag inte ställning till här och nu. Jag måste få tillfälle att inleda en dialog med ockupanterna först, säger han till SVT Västernorrland.

Regiondirektören i Västernorrland, Hans Wiklund, har fått i uppdrag att ta de första kontakterna med företrädare för ockupationen samt aktionsgruppen »Sollefteå – Framtidens akutsjukhus«. Själva dialogen ska dock politikerna föra med företrädarna, enligt Wiklund. Han tror att det första dialogmötet kommer att ske i februari.

– Den nya politiska ledningen vill gärna inleda en dialog med de två föreningarna som jobbar för att återupprätta den verksamhet som har flyttats från sjukhuset i Sollefteå. Jag hjälper bara till med det praktiska arrangemanget, säger han till Läkartidningen.

Parterna ser i nuläget ut att stå en bra bit ifrån varandra. Enligt Hans Wiklund har företrädarna för föreningarna tackat ja till dialogmöten. De har även sagt att mötena i så fall måste bygga på konstruktiva förslag.

– Nu kommer vi att förbereda mer i detalj hur dialogmötet ska byggas upp. Sedan måste politikerna svara på vilka mål och vilken inriktningar som gäller för hälso- och sjukvården framåt, säger Hans Wiklund.

BB-aktionens tvåårsjubiléum firas med musik och föreläsningar. Bland annat kommer Lars Rocksén, som är narkosläkare på Örnsköldsviks sjukhus och ordförande i Ångermanlands läkarförening, att tala. Bland föreläsarna finns också en ockupant från aktionen av sjukstugan i Dorotea. Ockupationen inleddes när landstinget tog bort vårdplatserna i samband med en besparing. Den långvariga ockupationen, som bestod av att ortsbor lade beslag på en del av foajén i anslutning till sjukstugan, inleddes i början av 2012 och pågick i tre år. Aktionen ledde till en folkomröstning och ett återöppnande av vårdplatserna.

Regionpolitikerna är också inbjudna till firandet.

Läs också:

Klart: BB i Sollefteå läggs ner

Efter decenniers kamp i Sollefteå: Hoppet ute för att få ha kvar hela sjukhuset

Aktionsgrupp erbjuder sig ta över Sollefteå sjukhus

Klart: Sjukvårdsförening får öppna vårdcentral i Sollefteå

Förening utreder möjligheten att bygga sjukhus i Sollefteå