I en handlingsplan som hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Dalarna presenterat listas tio förslag på besparingsområden. Sammanlagt väntas det spara in 69 miljoner kronor i år.

Ambulanssjukvården och sjuktransporter ska till exempel spara 6 miljoner kronor, division medicin 12 miljoner och division kirurgi 10 miljoner kronor. Verksamhetscheferna inom de respektive områdena ska komma med förslag till nämnden på hur det bäst ska göras. Men en av de tio punkterna i handlingsplanen har lett till höjda ögonbryn och kritik från den politiska oppositionen. Sju miljoner kronor ska sparas på »allmänt gnet«. Ansvaret för att göra det ligger på samtliga verksamhetschefer.

– Det är svårt att se hur man ska ro det i land. Det är väldigt ospecificerat. Vad är det som ska minskas? Vem är det som ska spara de här pengarna, säger oppositionsrådet Elin Norén (S) till Sveriges Radio P4 Dalarna.

– Det är den berömda osthyveln, kan man säga. Många bäckar små – vardagsrationaliseringar, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Sofia Jarl (C) till Läkartidningen.

Vad kan det vara mer konkret?

– Det kan vara allt från att man ser över sina inköp till att man löser saker smartare. Ser över avtal och upplägg genom att till exempel effektivisera vårdkedjor. Då kan man få ihop småpengar på många ställen.

Resultatet för sjukvården i Dalarna för 2018 beräknas bli -115 miljoner kronor. 2017 blev resultatet -99 miljoner. I dag ska hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om budget och verksamhetsplan för 2019.

Ett viktigt mål är att öppna fler vårdplatser uppger Sofia Jarl. I dag är cirka 80 vårdplatser stängda på grund av brist på personal. Målet är att öppna drygt 50 av dem under året.

– Vi kommer att jobba med bemanningen under året och tror att vi kan öppna ganska många. Men med tanke på de stora rekryteringsproblemen är det osannolikt att vi kan öppna alla.

I Region Dalarna tog »Sjukvårdsalliansen« makten efter det senaste valet. I alliansen ingår Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Dalarnas sjukvårdsparti och Miljöpartiet. Tidigare har Socialdemokraterna styrt i regionen i 92 år, senast tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Läs också:

Nytt alliansstyre i Dalarna väntas öppna för privat verksamhet