I början av veckan blev mandatfördelningen till SKL:s valkongress klar. M, C och L och KD har ingått en valteknisk samverkan med Demokraterna från Västra Götaland, vilket ger dem sammanlagt 202 mandat. S, MP och V sitter tillsammans på 195 mandat. Sverigedemokraterna får 51 mandat.

Eftersom SKL har en överenskommelse som säger att det största blocket ska få tillsätta ordföranden blir det en borgerlig politiker på den posten. Det innebär att Lena Micko (S) slutar som ordförande i samband med valkongressen i mars.

Vem som ska ta över är oklart. Men enligt tidningen Dagens Samhälle vill Anders Knape (M) göra comeback. Han satt som ordförande för SKL åren 2007–2014. I dag är han andre vice ordförande. 

 – Jag har sagt att jag är intresserad av ordförandeuppdraget. Det är ett av de finaste politiska uppdragen du kan få i Sverige, säger Anders Knape till tidningen.

Enligt Dagens Samhälle kräver flera ledande moderater nu också att SKL tuffar till sig i förhållande till staten och blir en stark motpart till regeringen. 

Läs även:

Hon ska leda SKL de närmaste fyra åren