Företaget lämnade på onsdagskvällen in en polisanmälan som gäller dataintrång, misstänkt anstiftan till dataintrång samt obehörigt röjande av personuppgifter. Anledningen är Computer Swedens avslöjande, vilket visade att 2,7 miljoner 1177-samtal som Medhelp tagit emot för Sörmlands, Stockholms och Värmlands räkning, låg oskyddat på internet för vem som helst att ladda ned.

– Vi vet att Computer Sweden själva uppgett att de publikt har laddat ned, tagit del av och spelat upp de här samtalsfilerna med känsliga personuppgifter, säger Björn Arkinger, affärsområdeschef på Medhelp, till Läkartidningen.

– De har också publikt publicerat en länk innehållandes en ip-adress till den här servern och även en förklarande film som beskriver hur man ska bete sig för att få del av de här uppgifterna. Det vill vi att polisen ska utreda.

Computer Sweden skrev i sitt avslöjande i måndags att åtkomsten till servern med samtalen hade stängts. 

Hade inte åtkomsten åtgärdats när tidningen avslöjade läckan?

– Det återstår att se av utredningen. Vi är inte säkra på att det var så.

– Det är sådant som polisen får utreda. Det är inget som vi vill eller kan ta reda på, säger Björn Arkinger.

På onsdagskvällen blev också Medhelps IT-forensiska arbete med att säkra data klart. Deras analysarbete och utredning fortsätter dock. Företaget rapporterar att 55 samtal har laddats ned. Och av dessa har nio personer kunnat identifieras med personnummer eller telefonnummer i filnamn eller i själva samtalen.

Datainspektionen, tillsynsmyndighet för dataskyddsförordningen och patientdatalagen, kommer också att granska det som har hänt. Det ligger till exempel på deras bord att undersöka om vårdgivarna har gjort tillräckligt för att skydda känsliga personuppgifter.

Som Läkartidningen kunde berätta i tisdags utreder även de berörda regionerna vad som har hänt. Daniel Forslund (L), biträdande regionråd i Stockholm, utesluter inte att regionen gör en polisanmälan.

Medhelp har företaget Medicall som underleverantör. Båda har dessutom en annan underleverantör, företaget Voice integrate som levererar teletjänstsystem. Medhelp har avslutat sitt avtal med Voice integrate

Björn Arkinger säger att han förstår att det blir uppståndelse när en tidning och chefredaktör polisanmäls.

Vad säger du till dem som kanske tycker att det är lite märkligt att ni gör en polisanmälan mot de som avslöjade läckan?

– Det är inte konstigare än att vi vill att polisen tittar på det här och gör sin utredning och bedömning. Vi vill inte på något sätt ta bort ansvar från oss. 

 

Läs även:

Miljoner 1177-samtal låg oskyddade på internet

1177-läckan: Kan bli aktuellt med polisanmälan