I lördags tog programledaren Jesper Rönndahl upp ämnet organdonation i satirprogrammet Svenska nyheter. Som en del i det utmanade han publiken, både i studion och i tv-soffan, att så fort som möjligt gå in på socialstyrelsen.se och anmäla sig i donationsregistret. 

Det tog skruv. Bara under helgen tillkom 18 000 nya donatorer gentemot 300–1 000 en vanlig vecka, uppger Socialstyrelsen för SVT. Trycket på webbsidan ska ha varit så stort att webbplatsen kraschat.

Socialstyrelsen skriver på sitt Instagram-konto att Jesper Rönndahl gjorde en »både viktig, pedagogisk och humoristisk genomgång om varför det är bra att anmäla sig till donationsregistret«. 

Myndigheten tackar också alla som anmält sig och skriver att det var så många som försökt anmäla sig att systemet inte klarat det, men att det nu fungerar igen.

Programmets producent Michael Lindgren säger till SVT Nyheter att redaktionen förvarnat Socialstyrelsen om att de skulle ta upp ämnet och att han tycker att myndigheten kunde ha »haft lite koll på sin kapacitet« och att många tittare kanske gav upp när de inte kom in. Men programledare Jesper Rönndahl säger att de kommer att ta upp frågan igen.