Det är Aftonbladet som rapporterar att ett konstaterat fall av mässling upptäckts vid Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Nu pågår en rutinmässig smittspårning.

– Det stämmer att vi håller på att göra smittspårning bland patienter och personal som vistats kring en patient som besökt akutmottagningen under lördagskvällen och som senare visade sig ha mässling, säger Anders Persson vid sjukhusets presstjänst till Aftonbladet.

I nuläget är det oklart hur många personer som har eller kommer att kontaktas.

Fall av mässling har tidigare rapporterats i Stockholmsområdet. Under våren och sommaren förra året konstaterades ett antal fall på Södersjukhuset och på Danderyds sjukhus.

För drygt ett år sedan drabbades Göteborgsområdet av ett större mässlingsutbrott. Enligt Folkhälsomyndigheten resulterade det utbrottet i totalt 28 fall av mässling.

Samtidigt visar färska siffror från Världshälsoorganisationen (WHO) på att antalet smittade av mässling i Europa ökar.

Enligt ett pressmeddelande från WHO krävde mässling 72 människors liv i Europa 2018. Totalt smittades 82 596 personer i Europa av mässling förra året. Det är tre gånger fler jämfört med 2017. 

Detta trots att täckningsgraden för den andra dosen av mässlingsvaccin i Europa låg på 90 procent 2017, vilket är den högsta nivån någonsin.

Läs mer:

Mässlingsfall konstaterat vid Danderyds sjukhus

Ännu ett mässlingsfall i Stockholm

Nytt mässlingsfall på Södersjukhuset

Nya mässlingsfall bekräftade i Stockholm och Borås

Mässling upptäckt på Södersjukhuset

Virolog om mässlingsutbrottet: »De unga förstår nog inte«

Västra Götaland erbjuder gratis mässlingsvaccinering

Rusning efter mässlingsvaccin efter Göteborgsutbrott