Matilda Ernkrans (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Den senaste tiden har det på nytt blossat upp diskussioner om Karolinska institutets (KI:s) agerande i efterspelet av Macchiarini-ärendet. Bakgrunden är en ny bok skriven av den tidigare KI-rektorn Harriet Wallberg. I boken riktar hon bland annat kritik mot den externa utredning som tillsattes för att granska lärosätets hantering av ärendet.

Nu kommenterar Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, de senaste turerna. Hon anser att Karolinska institutet (KI) har en del kvar att jobba med efter Macchiarini-ärendet.

– Det är klart att man kanske måste lägga in ytterligare en växel nu när det åter är uppe till debatt, säger Matilda Ernkrans till Ekot.

Det har också höjts röster om att starta en ny utredning av hela Macchiarini-fallet. Läkartidningen berättade nyligen att Liselotte Højgaard, professor och ledamot i KI:s styrelse, i ett brev uppmanat Matilda Ernkrans att tillsätta en oberoende granskningskommission. Men någon sådan utredning är inte aktuell, enligt ministern.

– Jag tar det här på absolut största allvar, men i dagsläget är det inte aktuellt att titta på en utredning om vad som skett bakåt i tiden. Jag uppfattar att ledningen tar på stort allvar att återupprätta sitt förtroende. Men som sagt, att vi har den här diskussionen, de här frågorna och att jag får ta emot de här breven, visar ju att det arbetet inte är fullgjort, säger Matilda Ernkrans.

Läs mer:

Ledamot i KI:s styrelse efterlyser ny Macchiarini-utredning

Wallbergs nya bok pekar på brister i Macchiarini-utredning

Underlaget till KI:s utredning i Macchiarini-ärendet går inte att hitta