Som Läkartidningen tidigare har berättat vill Alliansen i Skåne att vårdpersonal ska få bära kroppskamera för att minska risken för hot och våld. I fjol röstades ett förslag igenom i regionstyrelsen, vilket skulle göra detta möjligt.

Men nu visar en intern utredning av Region Skånes kanslidirektör att kroppskameror på vårdpersonal saknar lagstöd, rapporterar bland andra Vårdfokus. Enligt utredningen strider filmning eller fotografering av patienter i utsatta situationer mot både sekretess- och dataskyddslagen.

En förebild för Alliansen i Skåne har varit Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Men de kroppskameror som används där bärs av ordningsvakter, inte vårdpersonal, säger S:t Görans säkerhetschef Sven Kamperin till tidningen.

Enligt Sydsvenskan ska regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) nu skriva till regeringen och påtala behovet av en lagändring. Frågan kommer också att diskuteras på nästa regionstyrelsemöte i Skåne.

 

Läs även:

Vårdpersonal i Skåne ska få bära kroppskamera