– Vi gör detta eftersom vi sätter patientsäkerheten främst. Det är beklagligt att vi måste frångå planeringen, men för oss är det ett självklart beslut, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Orsaken är att man har hittat legionellabakterier vid provtagning på 13 av 40 ställen. Värst är problemen på tre våningsplan där tanken är att patienter med bland annat cancer och hematologiska sjukdomar ska vårdas.

Problem med legionella kan uppstå om vatten står stilla för länge. Nu vidtas åtgärder som till exempel klorsköljning och högtrycksspolning.

Det är oklart när flytten, som skulle ha skett 15 mars, kan bli av.

– Bedömningen är att det kommer att ta flera veckor att komma tillrätta med det här. I dagsläget kan vi inte ge någon prognos för när verksamheten ska kunna flytta in. Nu måste det till en långsiktig plan, säger Mikael Köhler.

Det nya huset, som av sjukhuset benämns »Ingång 100/101«, har dragits med vissa problem. Egentligen var det tänkt att verksamheten skulle flytta in i det nya huset redan 1 februari. Men felbyggda våtrum gjorde att datumet sattes till 15 mars, en tidsplan som nu alltså inte heller håller.

Våtrummen hade fel golvlutning, vilket gjorde att vatten kunde ansamlas, rapporterade Upsala Nya Tidning i början av februari. Därtill användes felaktiga skruvar i förankringen av fönster. 

Det nya huset har också orsakat en ekonomisk debatt. Ganska snart stod det klart att den beräknade kostnaden för bygget inte skulle hålla. 2015 sattes en investeringsram på 1,5 miljarder, men nu ser kostnaden ut att landa på 2,7 miljarder, enligt Upsala Nya Tidning.

Lokalerna ska kunna användas till olika typer av vård beroende på hur framtidens behov ser ut, men det finns åtta operationssalar och tre hybridsalar. Luftbroar ska skilja patienter och besökare åt för att förstärka hygien och arbetsmiljö.

I byggnaden finns också en ny strålbehandlingsavdelning med sex strålningsbunkrar. Därtill har bild- och funktionsmedicin sin verksamhet där. Tanken är att samla mer vård närmare patienten.