Mikael Lehtihet, endokrinolog vid Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Foto: Helena Nilsson

– Tack ska du ha! Ja, det var ju jätteroligt, säger Mikael Lehtihet, som är överläkare på Capio S:t Göran i Stockholm och ledamot i expertrådet för endokrinologiska och metabola sjukdomar i Stockholms läns landsting, när Läkartidningen ringer för att gratulera.

I debattartikeln »Dags att vara mer proaktiva mot missbruk av förskrivningsrätten« som publicerades i juni förra året lyfter han frågan om testosteron och tillväxthormon – prestationshöjande läkemedel med missbrukspotential – bara ska få förskrivas av läkare med endokrinologisk kompetens. 

Han tycker också att en central myndighet borde följa upp förskrivningsmönster för läkemedel med missbrukspotential för att förhindra att läkare missbrukar den fria förskrivningsrätten.

Det var efter att ha tittat närmare på förskrivningsmönstret för testosteron och tillväxthormon i Stockholms län under 2017/18 som han bestämde sig för att försöka väcka debatt.

Genomgången pekade nämligen mot att vissa läkare – oftast privatläkare inom skönhetsbranschen – är mycket frikostiga med att skriva ut testosteron och tillväxthormon.

– Jag blir så arg. Det här är ju folk som inte gör sitt arbete. Det är charlataner som missbrukar sitt förtroende helt enkelt. Det gör att förtroendet för läkarkåren undergrävs, säger han och fortsätter:

– Som endokrinolog är jag extremt försiktig med att skriva ut tillväxthormon, eftersom jag har svårt att se någon vinst med det.

Han konstaterar att det är svårt att utifrån de fall han upptäckt i Stockholms län säga hur många läkare i landet som »missbrukar sin ställning«.

– Men min genomgång pekar ju på att det finns ett problem. I Stockholm kan man lätt se att det finns fyra fem doktorer som inte gör sitt arbete korrekt. Det lär ju se likadant ut i de andra länen också, säger Mikael Lehtihet.

– Och det här gäller ju bara för testosteron och tillväxthormon. Det finns ju många andra läkemedel med missbrukspotential, fortsätter han.

Något större eko tycks dock inte debattartikeln ha gett, enligt Mikael Lehtihet.

– Men det är ju så. Jag har skrivit ganska många artiklar i Läkartidningen under årens lopp och det är sällan man får någon kommentar på det.

Men du fortsätter skriva ändå?

– Ja, jag fortsätter. I slutänden tror jag att man måste försöka väcka lite opinion och säga vad man tycker.

Alla vinnare i Årets artikel i Läkartidningen 2018

Kommentar

Niels Lynøe, Anders Eriksson

»Triaden« räcker inte för att diagnostisera skakvåld

Mycket svagt vetenskapligt underlag – felaktiga bedömningar med under- och överdiagnostik kan få ödesdigra konsekvenser

Originalstudie/fallbeskrivning

Ulrika Marking, Berit Hammas, Malin Grabbe, Christian G Giske

Ornitos är sannolikt under­diagnostiserad i Sverige

Rätt metodik krävs: 5 av 24 svenska mikrobiologiska laboratorier har konstaterat 96 procent av alla fall

Översikt

Carolina Widinghoff, Anders Håkansson

Spelberoende är en högaktuell diagnos

Snabba internetspel om pengar har stor beroendepotential – KBT ger god effekt

Medicinens ABC/yngre skribent

Anders Rietz, Johanna Loisel

ABC om Skade- dokumentation

Övriga kategorier

Anna Lindgren

Utan njuren – ingen intelligens

Från reglering av salt- och vattenbalans till skapelsens krona – nefrologin

Debatt

Mikael Lehtihet

Dags att vara mer proaktiva mot missbruk av förskrivningsrätten