Bollnäs sjukhus. Foto: Philippe Rendu/Region Gävleborg

»Stora förändringar« gör att Aleris överlämnar driften av Bollnäs sjukhus. Men planen är att det även framöver ska drivas privat.

Som Läkartidningen kunde berätta på tisdagen kommer Region Gävleborg överta driften av Bollnäs sjukhus från det privata företaget Aleris. Övergången kommer formellt att ske i november.

Kontraktet löpte egentligen till 2021 och dessförinnan skulle en ny upphandling med en privat aktör ha varit klar. Men det arbetet kommer att försenas i och med att regionen och Aleris avslutar kontraktet i förtid, en övergång som ska vara klar i november i år.

– Vi måste sätta oss in i personalsituationen fungerar, ekonomi och annat. Att upphandlingen skulle kunna fortsätta nu är inte görligt, utan vi måste säkra verksamheten och tand om personalövergång och sådana saker, säger regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg (S) till Läkartidningen.

Kan man säga hur stora förseningar det blir?

– Vi har ju sagt att det blir minst ett år. 

I ett pressmeddelande på tisdagen meddelade Aleris något kryptiskt att överlämnandet är en del i företagets »strategiska inriktning«. Henrik Höjsgaard, divisionschef för Aleris, säger dock till SVT att situationen i regionen har förändrats.

– Vi har tidigare haft en dialog med regionen om den ekonomiska ersättningen och vi har löst de problemen löpande. Nu finns även en strategisk komponent, plus att det avtal som finns sedan 2011 är svårt att använda i dagens samhälle med så stora förändringar i regionen bland de som ska ha vård.

 

Läs även:

Regionen övertar Bollnäs sjukhus från Aleris

Primärvård för 300 miljoner säljs

Aleris säljs med fokus på sjukvård

Aleris tar över drift av Bollnäs sjukhus (2012)