Alla medarbetare på sjukhuset kommer att erbjudas anställning hos Region Gävleborg och verksamheten ska bedrivas på samma sätt som tidigare. Det skriver både regionen och företaget i pressmeddelanden på tisdagen.

Aleris övertog driften av sjukhuset 2012. Det var då mycket ovanligt att ett »rött landsting« i Norrland la ut driften på ett privat företag. 

Aleris vill nu lämna över driften av sjukhuset till regionen som en del av sin »strategiska inriktning«, skriver företaget i ett pressmeddelande. Regionen har dock inga invändningar mot hur vården har skötts.

– Aleris har gjort ett mycket bra arbete under de år de drivit Bollnäs sjukhus och vi ska nu fortsätta att driva verksamheten i deras goda anda, säger Tommy Berger, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Verksamheten lämnas formellt över 1 november i år.

Aleris fortsätter dock att driva ögonverksamheten på sjukhuset samt Aleris hälsocentral Bollnäs och Aleris hälsocentral Voxnadalen i Alfta.

Den politiska oppositionen i Region Gävleborg är inte odelat förtjust i att sjukhuset lämnar Aleris och återgår i offentlig regi. 

–Beskedet kom överraskande idag och det är jättetråkigt om inte regionen lägger ut Bollnäs sjukhus för ny upphandling, säger Patrik Stenvard (M), till Helahälsingland.se.

Han säger också att innan Bollnäs sjukhus privatiserades hade landstinget som alternativ att lägga ner verksamheten.

Som Läkartidningen tidigare berättat har företaget sålt samtliga omsorgsverksamheter i Norge, Sverige och Danmark till Ambea. Aleris har också annonserat en affär där större delen av primärvårdsverksamheten säljs till Lideta.

 

Primärvård för 300 miljoner säljs

Aleris säljs med fokus på sjukvård

Aleris tar över drift av Bollnäs sjukhus (2012)