Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska. Foto: Håkan Leif

Det råder ett mycket krävt ekonomiskt läge vid Karolinska universitetssjukhuset. Under 2018 gick sjukhuset över 800 miljoner kronor back. Nu måste 400 tjänster bort.

Exakt hur besparingarna ska genomföras är inte klart. Men sjukhusets styrelseordförande Håkan Sörman uppger för Läkartidningen att det bland annat kommer behövas neddragningar bland läkare, undersköterskor och administrativ personal.

Men att kapa läkartjänster är ingen bra idé med tanke på den nuvarande situationen på sjukhuset. Det menar Yvonne Dellmark, ordförande i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening.

– Vi ser att det blir väldigt svårt att spara på läkartjänster eftersom det redan i dag är svårt att få ut sin jourkomp och sin tid för forskning. Det är också svårt för läkare under utbildning att få till de placeringar de behöver i sin utbildningstjänst, säger Yvonne Dellmark.

Kan du se något annat område där man skulle kunna spara pengar? 

– Tittar man på alla de nyinrättade tjänster som tillkommit de senaste åren, när man planerade och genomförde den nya verksamhetsmodellen, så finns det ett antal tjänster som inte direkt är involverade i vården. De tjänsterna borde ses över.

Du tänker på chefer och konsulter till exempel?

– Jag tänker på chefer, vårdutvecklare och på olika typer av administrativa tjänster. Mötesstrukturen måste också ses över. Det är ett resultat av den knöliga organisationen där det krävs en grupp av människor för att fatta ett beslut som en chef tidigare kunde fatta direkt. Det är otroligt kostnadsdrivande utan att det ger något mervärde för patienten.

Håkan Sörman uppger dock att sjukhuset inte vill göra sig av med några sjuksköterskor med hänvisning till den svåra rekryteringssituationen.

Vad har du för tankar kring det?

– Vi har redan i dag en uttalad brist på vårdplatser som gör att vi jobbar väldigt ineffektivt och flyttar runt patienter mer än vad vi behandlar dem. Då kan man inte minska på omvårdnadspersonal och inte heller på läkarna. Det är kring övriga tjänster man måste fundera på vilka som behövs för att tillföra ett mervärde till vården, säger Yvonne Dellmark.

Läs mer:

400 måste bort på Karolinska