Som Läkartidningen tidigare har berättat – och Borås Tidning var först att rapportera om – granskar CSN ett antal svenskar som pluggar till läkare och tandläkare vid Medical university i Sofia. Detta eftersom det finns flera frågetecken runt studenterna. Bland annat saknar flera de gymnasiebetyg som krävs för att komma in på läkarutbildningen. Det har även förekommit uppgifter om att man kan muta sig till resultat på utbildningen.

I förra veckan stoppade CSN utbetalningarna av både lån och bidrag för sju studenter som saknar fullständiga gymnasiebetyg. Nu har CSN beslutat att aktivera utbetalningarna igen för fem av studenterna. Detta eftersom de har skickat in nya intyg om studieaktivitet på Medical university i Sofia.

Har ni fått någon förklaring till hur de kan ha antagits trots sina ofullständiga gymnasiebetyg?

»Eftersom universitetet intygat att de bedriver studier på den här nivån, har de juridiskt stärkt att de har rätt till studiemedel. Ett par av dem har angett att de gått förberedande kurser i Bulgarien i samtal med oss«, skriver CSN:s pressekreterare Klas Elfving i ett mejlsvar.

Den svenska myndigheten har frågat dem hur de kan vara på plats och studera när de inte hade gymnasiebetyg.

»Vi ville lyfta att deras studieaktivitet kunde uppfattas som osannolik ur det hänseendet. De har nu styrkt att de är på plats – det räcker för dem för att få behålla sina studiemedel. Att fatta ett annat beslut, bedömer vi som ogörbart i det här läget«, skriver Klas Elfving.

Han uppger att man fortsätter att utreda de övriga studerande vid det aktuella universitetet. Universitetet i Sofia har fortfarande inte svarat på CSN:s förfrågningar om de svenska studenterna. Kontakterna med den bulgariska systermyndigheten till Universitets- och högskolerådet har inte heller givit något resultat än så länge.  

Läs också:

CSN stoppar utbetalningar till läkarstudenter i Bulgarien