Som Läkartidningen tidigare berättat, framför läkare som arbetat med Fikru Maru kritik mot att gamla pacemakrar plockats ut från avlidna och satts i nya patienter. Ibland har batterinivån varit låg, berättar några läkare för Expressen.

Fikru Maru befinner sig just nu i Etiopien där han genomför hjärtoperationer på sitt sjukhus. I ett mejl till Läkartidningen svarar han på kritiken.

»Verksamheten på Addis Cardiac har hela tiden haft som mål att kunna erbjuda operationer åt så många som möjligt. Vi har ansträngt oss för att hålla nere priserna utan att för den sakens skull riskera verksamhetens överlevnad. Man ska veta att det kostar mycket mer att bedriva den här typen av verksamhet i Etiopien än det gör i Sverige, helt enkelt för att det är mycket mer komplicerat«, skriver Fikru Maru och tillägger att han tycker att det är synd att kassera fungerande medicinsk utrustning.

Han skriver att man fram till för tio år sedan delvis använde sig av resteriliserade pacemakrar, något han påpekar att man tidigare också gjorde i Sverige. Batterierna ska alltid ha kontrollerats och regeln var att de skulle hålla sex år och att de skulle bytas efter två. 

Att hans sjukhus ändå frångick användningen av begagnade pacemakrar berodde på tre saker: Priserna på nya sjönk och det var inte längre nödvändigt att återanvända av kostnadsskäl. Sedan började frågor om användningen komma från svenska sjukhus och det fanns risk att rykten skulle skada verksamheten. Viktigast var dock en anpassning till ett EU-direktiv som också gjorde att Sverige övergav återanvändning i början av 2000-talet.

Att patienterna inte informerades om att de fått återanvända pacemakrar beror enligt Fikru Maru på att Etiopien är ett mycket religiöst land och många skulle ha svårt att acceptera det. Men sjukhuset ska inte heller aktivt försökt undanhålla informationen.

»I efterhand förstår jag att det kan göra folk upprörda, men vår avsikt har hela tiden varit att ge bästa möjliga vård till lägsta möjliga pris«, skriver Fikru Maru och påpekar att svenskar inte heller informerades om återanvändning när det förekom här.

Är det något kring turerna runt sjukhuset i Addis Abeba som du ångrar?

»Ja, stölden på St Görans sjukhus. Det var ett av mina livs största misstag, och det har förföljt mig sedan dess.«

2012 dömdes Fikru Maru för stöld av fyra stentar vid St Görans sjukhus i Stockholm. I den rättsliga processen erkände Fikru Maru stölderna och motiverade dem med att han hade två unga patienter som behövde hjälp i Etiopien.

»Men det är ingen ursäkt, jag klev över en gräns och det har jag fått betala för tusen gånger om. Själva domen var inte värst, utan hur detta har förföljt mig sedan dess. Jag förlorade jobbet på St Göran, och personer som har velat mig illa har sedan dess kontaktat varje arbetsgivare som jag har sökt jobb hos och nästan varje journalist som någonsin skrivit om mig.«

Han säger också att det finns personer som spridit »illvilliga rykten« om honom och hans verksamhet.

»Men – och detta är viktigt – det är falska rykten.«

På det hela taget är Fikru Maru besviken på intervjun i Expressen som han tycker innehåller fel och där han tycker att han framställs som en brottsling.

»Att mötas av det, efter att ha behandlats som en brottsling av etiopiska myndigheter i fem år, gör ont i hjärtat. Inte främst för min egen skull, utan för alla som har kämpat för mig. Och allra främst för min familj och för mina döttrar.«

 

Läs även:

Fikru Maru kritiseras för oetiska operationer