Antagningsnämnden vid Lunds universitet har beslutat att dra tillbaka sju studenters antagning, meddelar universitetet på sin webbplats.

De sju studenterna hade kommit in på bland annat läkar- och juristlinjerna, uppger Sydsvenskan. Som Läkartidningen tidigare berättat har totalt 23 studenter dömts i domstol för fusk genom att de köpt ett »fuskpaket«, bland annat bestående av en modifierad mobiltelefon, av företaget HP-hjälpen. 

Tolv av de 23 dömda studenterna hade kommit in på sina respektive utbildningar med hjälp av numer återkallade provresultat. Och av dessa fanns fyra läkarstudenter i Linköping, Lund, Uppsala och Örebro. Lärosätena i Uppsala och Örebro har sedan tidigare stängt av läkarstudenter.

Universitets- och högskolerådet, UHR, utreder också ytterligare cirka 200 provdeltagare som misstänks för samma typ av fusk. Det kan leda till fler avstängningar.

– Det finns en risk att det blir fler avstängningar. Allt tyder på att det kan vara ganska många fler som fuskat sig in, säger Per Nilsén, ordförande i antagningsnämnden vid Lunds Universitet, till Sydsvenskan.

Bland de 23 fuskdömda finns också studenter vid Kungliga tekniska högskolan, Umeå universitet och Stockholms universitet. Flera av dessa utreds fortsatt för att utröna om de antagits på resultat på högskoleprovet.

 

Läs även:

Fuskdömda läkarstudenter stängs av från utbildningen

Fyra läkarstudenter bland dem som stängs av från högskoleprov

Fusk på högskoleprov utreds – fler läkarstudenter kan stängas av

Nya åtgärder för att få stopp på högskoleprovsfusk

Studenter får lämna KI efter fusk