Som Läkartidningen tidigare kunnat berätta valde Sussa-gruppen ett nytt vårdinformationssystem från det svenska företaget Cambio. Men i januari begärde det amerikanska företaget Intersystems Corporation en överprövning av upphandlingen, vilken är värd över två miljarder kronor och gäller fem regioner.

Sussa-gruppen består av Blekinge, Sörmland, Västernorrland, Örebro län och Västerbotten. Därtill har Dalarna, Norrbotten, Gävleborg och Halland option att teckna kontrakt inom fem år, vilket kan göra det till en ännu större affär.

Nu har Intersystems Corporation dragit tillbaka sin begäran vilket gör att förvaltningsrätten släpper ärendet. Därmed finns inget hinder för regionerna att fortsätta införandet.

»Det här är ett oväntat besked, självklart positivt att vi kommer vidare i processen«, säger Ulrika Landström, ordförande Sussa samverkan, i ett utskick till Sussa-gruppens medlemmar på torsdagen.

Tanken är att det nya systemet ska införas 2021, men en nyvärdering av tidsplanen kommer att göras när upphandlingsprocessen är helt avslutad och avtalet underskrivet.

Begäranden om överprövning är inte helt ovanligt. Som Läkartidningen tidigare berättat inträffade det både när Region Skåne och Västra Götalandsregionen upphandlade sina vårdinformationssystem.

 

Läs även:

Stor IT-upphandling överklagas

Landsting har gjort gemensam miljardupphandling av IT-stöd

Domstol avslår överklagan av VGR:s upphandling av nytt IT-system

IT-striden slut – Skånes miljardsatsning får grönt ljus