Läkemedelsverket går nu alltså ut och varnar för appar som riktar sig till patienter med typ 1-diabetes men inte är CE-märkta, trots att de borde klassas som medicintekniska produkter.

I ett tillsynsprojekt har Läkemedelsverket hittat ett flertal sådana appar. Det kan till exempel handla om appar som hjälper patienten att räkna kolhydrater och sedan uppskatta mängden insulin som hen ska ta.

– Det är mycket algoritmer och vi ser direkt att det finns risker om något räknas fel, säger Rikard Owenius, utredare på Läkemedelsverket till Computer Sweden.

Han konstaterar samtidigt att det inte bara är diabetesappar som kan vara riskfyllda att använda och uppmanar såväl vården som enskilda konsumenter att anmäla appar som har en »alltför yvig marknadsföring eller kanske rentav orsakat skada«, skriver Computer Sweden.