Enligt SVT Nyheter har uppgifter om schemaläggning vecka för vecka fram till juni och privata mobilnummer till läkare legat öppet på nätet utan lösenordsskydd. Det har gått att se vem som har semester, är sjukskriven eller föräldraledig.

Skaraborgs sjukhus uppger att de inte känt till att uppgifterna legat oskyddade och enkelt gått att ta del av genom att klicka på en länk via webbtjänsten Medinet. Företaget erbjuder sina webbaserade tjänster till 19 av 21 landsting.

– Jag tror att det här har varit ett system som varit i bruk länge och som dessutom uppfattats som väldigt lättanvänt, säger Erik Lagersten som är kommunikationsdirektör vid Västra Götalandsregionen, till SVT Nyheter.

Läkarförbundets representant är förvånad över hur det fungerar.

– I en offentlig verksamhet måste man förstås ha koll på vilka grejer man lägger ut på nätet och inte. Det här är olyckligt, men det är bra att felet är åtgärdat och sen hoppas jag att det är bra så.

Erik Lagersten uppger man nu ska skydda uppgifterna bättre. Det innebär att man framöver behöver användar-id och ett lösenord för att komma åt schemat.