Enligt Sveriges Radio arbetar omkring 80 svenskar på det aktuella sjukhuset i Förenade Arabemiraten. En del av dem har fått tjänstledigt från den offentliga vården i Sverige.

Bland annat har Sahlgrenska universitetssjukhuset beviljat både läkare och barnmorskor tjänstledigt för att åka till Förenade Arabemiraten och jobba. 

Men nu överväger sjukhuset att säga nej till sådana ansökningar. 

– Konfronteras jag med att någon skulle vilja arbeta under nuvarande omständigheter på det här sjukhuset så skulle jag nog säga nej till tjänstledighet, det är min spontana reaktion som verksamhetschef, säger Nils Crona, verksamhetschef för förlossningsvården på Sahlgrenska, till Sveriges Radio.

Ninni Valentin, hr-chef på Sahlgrenska, uppger att det är upp till varje enskild chef att besluta om tjänstledigheter, men att uppgifterna om hur de ogifta kvinnorna behandlas behöver diskuteras inför framtida förfrågningar om tjänstledigheter.

– De uppgifter som framkommer i Sveriges Radios granskning är ju upprörande, förfärliga och granskningen är ju väldigt angelägen. Därför behöver de här frågorna diskuteras, säger hon till radion.

Sahlgrenska sjukhusets styrelse kommer också att ta upp frågan om tjänstledigheter vid nästa styrelsemöte. 

Det var i förra veckan som Sveriges Radios program Kaliber avslöjade att det på sjukhuset i Förenade Arabemiraten, som drivs av den svenska vårdkoncernen GHP, finns myndighetsanställd personal som anger ogifta gravida kvinnor till polisen. Detta eftersom sex utanför äktenskapet är olagligt i landet.

Läs mer:

Vårdkoncern startar utredning efter avslöjande om ogifta kvinor

Ogifta kvinnor anmäls till polis vid svenskdrivet BB