Det är Dagens Nyheter som tagit del av närmare 200 avvikelserapporter som rör sterilteknik vid Nya Karolinska Solna (NKS).

Enligt tidningen larmade personal redan för två år sedan om att patientsäkerheten hotades, men det är först nu som sjukhuset gör en lex Maria-anmälan.

»Karolinska universitetssjukhuset har beslutat att göra en lex Maria-anmälan avseende sterilprocessen på grund av incidenter där sterilt gods har stoppats från användning på grund av anmärkningar i kvalitetskontrollen«, skriver sjukhusets chefläkare Torbjörn Söderström till DN.

Enligt avvikelserapporterna har problemen bland annat handlat om att operationsinstrument varit smutsiga. Bland annat har koagulerat blod och vävnadsbitar upptäckts på instrument som ska användas.

Av avvikelserapporterna framgår också att operationsinstrument fattats eller blivit fellevererade, vilket har lett till att operationer fördröjts och att patienter varit sövda för länge.

Läkartidningen har tidigare rapporterat om problem vid sjukhusets sterilcentral, och i förra veckan meddelade sjukhuset att en »nygammal« sterilenhet ska öppna i de gamla sjukhuslokalerna för att avlasta sterilcentralen på NKS.

Läs mer:

Stora problem vid sterilcentralen på NKS – operationer fördröjs

Nya Karolinska byggs om för 30 miljoner