Tidigare i veckan berättade Sveriges radios program Kaliber att ett sjukhus i Förenade Arabemiraten, som drivs av den svenska vårdkoncernen GHP, anger kvinnor som blivit gravida utanför äktenskapet till polisen.

Enligt Kaliber händer det att kvinnor grips av polis i samband med förlossningen, eftersom sex utanför äktenskapet är olagligt i Förenade Arabemiraten.

Rapporteringen till polisen sköts av sjukhuspersonal anställd direkt av landets myndigheter, men de förlitar sig på information från vårdpersonal anställd av GHP.

Nu meddelar GHP att en utredning om hur mänskliga rättigheter efterlevs vid sjukhusen ska genomföras. 

I ett mejl till Sveriges Radios Ekot skriver GHP:s vd Daniel Öhman att företaget kommer att anlita en »oberoende tredje part för att göra en konsekvensanalys i linje med FN:s vägledande principer«.

I kölvattnet av Kalibers granskning har blickar också riktats mot Björn Zoëga, tillträdande sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset. Enligt Dagens Nyheter satt han mellan mars 2018 och i början av mars i år i styrelsen för GHP:s dotterbolag som driver det aktuella sjukhuset.

I en intervju med Dagens Nyheter i måndags uppgav Björn Zoëga att han under sin tid i styrelsen inte hade någon kännedom om det Kaliber rapporterat om.

Men nu ändrar han sig. I ett mejl till Dagens Nyheter skriver han att ett missförstånd uppstod när han svarade på tidningens frågor. Under sin tid i styrelsen hade han kännedom om situationen med de lagar om sex utanför äktenskapet som gäller i Förenade Arabemiraten och att det påverkar förlossningsverksamheten som GHP bedriver.

»Däremot var det helt korrekt att jag ser mycket allvarligt på dessa lagar och att de står helt i strid mot den etik och moral som jag har. Jag vill också lägga till att jag är stolt över hur personalen har utvecklat verksamheten, till stor nytta för patienterna«, skriver Björn Zoëga.

Kalibers granskning har också väckt reaktioner hos vårdprofessioner i Sverige. Både Svenska läkaresällskapet och Svensk sjuksköterskeförening ska ha etiska diskussioner hur svensk vårdpersonal ska agera när svenska vårdföretag driver sjukhus utomlands. 

Läs också:

Ogifta kvinnor anmäls till polis vid svenskdrivet BB