Magnus Isacson, specialist i allmänmedicin i Stockholm. Foto: Joakim Andersson

– Det här var lite överraskande. Jag är jättestolt över att få det här priset och jag tycker att det var en väldigt fin motivering, sa Magnus Isacson i samband med prisutdelningen på Distriktsläkarföreningens fullmäktigemöte på fredagen.

Magnus Isacson har under året skrivit flera debattartiklar i rikstäckande tidningar. Han har inte minst varit engagerad i debatten kring digitala vårdgivare och nätläkare, men han har också skrivit debattartiklar om införandet av närakuter och om hur allmänläkare slits ut och lämnar primärvården.

– Det känns som att vi måste försöka få upp de här frågorna på dagordningen. Nu har vi en ny regering och jag hoppas att de tar till sig av detta så att det blir något av den här primärvårdsreformen. Det verkar lite tveksamt än så länge, men jag hoppas att det kommer. Jag tycker ändå vi har fått igenom väldigt mycket, och det pratas otroligt mycket mer om listningstak och fast läkare. Jag är glad att ha kunnat bidra till det tillsammans med DLF och andra.

Distriktsläkarföreningens motivering till priset Årets allmänläkarvän:

»Magnus har under året på ett föredömligt sätt väckt opinion om allmänläkarens och allmänmedicinens villkor. Inte enbart inom de egna kretsarna utan även på nationell nivå och varit synlig för allmänheten.

Han har skrivit debattartiklar i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och i Dagens Medicin. Magnus har deltagit i debatten om nätläkare och var även en av initiativtagarna till det så kallade Allmänläkaruppropet. 

Magnus har verkligen lyckats sätta allmänläkarnas villkor på den samhällspolitiska dagordningen, och hela tiden gjort det på ett konstruktivt sätt.

Magnus Isacson är en engagerad kollega och en god vän att ha med i utvecklingen av framtidens allmänmedicin och dess villkor.«