– Det känns självklart jättebra, jag brinner för de här frågorna. Ledningsarbetet är viktigt och en av de största utmaningarna för framtidens hälso- och sjukvård enligt min mening. Vården måste ledas ur ett medicinskt perspektiv för att man kan ska kunna ta rätt beslut och göra rätt prioriteringar, säger Tina Crafoord.

Hon är överläkare och specialist inom anestesi och intensivvård samt har arbetat som verksamhetschef i Karlstad och Arvika. Intresset för ledarskapet växte när hon kände att samma problem hela tiden återkom på arbetsplatsen.

– Jag har tre barn och varje gång jag kom tillbaka efter föräldraledighet kände jag att jag inte ville sitta i baksätet. Det var samma frågor som diskuterades och man var missnöjd med. Och då ville jag vara med och påverka till det bättre.

Vilka frågor tycker du är viktigast för Chefsföreningen?

– I svenska sjukvård är vi jättebra på att snabbt ta till oss av den medicinska utvecklingen och nya rön. Det som kan vara svårare att ta till sig är att vi måste samarbeta mer över professionsgränserna och kanske tänka nytt när det gäller arbetssätt. Att vara med i den utvecklingen kräver ett ledarskap som förstår verksamheten, och det gör läkare. 

– Jag är glad att en av hjärtefrågorna i Läkarförbundet just nu är läkarnas ledarskap. 

En viktig sak hon tycker att Chefsföreningen bidragit med är den verksamhetschefskurs som satte igång förra året, vilket Läkartidningen berättat om tidigare. 

Hur är du själv som chef?

– Jag är kommunikativ och jag trivs med att se andra växa. Det kan låta som en klyscha men det är den absolut största vinsten med att vara ledare. Och jag är bra på att entusiasmera folk, säger hon.

Tina Crafoord valdes till ordförande under Chefsföreningens möte den 4 april. Då valdes även Fatimah Dabo-Pettersson som ny styrelseledamot.