80 läkarstudenter deltog i KIR-KON i helgen. Lina Landergren, Rebecka Sölvenäs, Victoria Oscarsson och Alma Kastberg hjälpte till att arrangera konferensen.

Svensk kirurgisk förening för läkarstudenter (SKFL) beskriver sig själva som «en ideell studentförening för alla läkarstudenter och icke-legitimerade läkare i Sverige, med ett gnutta kirurgiintresse«. Den startade för ett och ett halvår sedan och har lokala föreningar i Örebro, Lund, Stockholm och Umeå. I Uppsala och Göteborg finns det också intresse bland läkarstudenterna för att starta kirurgiska studentföreningar.  

– Vi försöker hjälpa dem som ännu inte har någon föreningen att starta en. Alla ska ha samma förutsättningar var man än pluggar, säger Victoria Oscarsson, som är ordförande för Svensk kirurgisk förening för läkarstudenter (SKFL) och kirurgiintresserad läkarstudent på termin 8 i Örebro.

Hon beskriver sig som praktiskt lagd och lockas av hantverket som kirurgi innebär. Men hon velar just nu mellan att satsa på en kirurgisk specialitet eller intensivvård och narkos.

Föreningens huvudfokus hittills har varit att ordna KIR-KON – en nationell kirurgisk konferens för läkarstudenter. I år är andra gången som konferensen arrangeras. Denna gång hölls den i Örebro, där den största studentföreningen också finns.

– Vi vill samla alla, inspirera och locka alla på läkarprogrammet att vara engagerade i en kirurgisk förening lokalt. Men också väcka intresse för den karriären. Under grundutbildningen ingår inte särskilt mycket kirurgi, men många är intresserade av det, säger Victoria Oscarsson om konferensen.

Drygt 80 läkarstudenter från hela Sverige deltog i KIR-KON 2019, som hölls i helgen. Många som kom går på läkarprogrammets tidiga terminer.

– Jag är jättenöjd och blir så glad över att se det stora ideella engagemanget för andras skull. Det är bra att man tidigt visar att man inte behöver armbåga sig fram. Det är annars lite av en sådan stereotyp runt kirurger, säger Victoria Oscarsson.

Under konferensen föreläste bland andra plastikkirurgen Gunnar Krantz som pratade om könsbekräftande kirurgi, «rebellkirurgen« Erik Erichsen och den erfarna thoraxkirurgen Soon-Ok Cha som har arbetat i många länder. Sex kirurger från olika kirurgiska specialiteter fick »sälja in« sin specialitet under 15 minuter och läkarstudenterna fick pröva på olika kirurgiska workshops. De fick bland annat öva på att sätta suturer på grisfötter och borra i skallben (fast på plastmodeller).

– En annan workshop var ett bukscenario där man fick ett fall med en patient som kommer in med akut buk, säger Alma Kastberg, termin 9 på läkarutbildningen i Örebro som varit med och arrangerat konferensen.

– Vi var lite oroliga innan eftersom det var så många från termin 1 och 2, men de fixade allt jättebra. De fick börja med att sätta enstaka suturer men de lärde sig jättemycket på akutfallet. Det var roligt att se hur intresset hos dem växte fram, fyller Rebecka  Sölvenäs i.

Hon går termin 5 på läkarutbildningen i Örebro, är med i arrangörsgruppen och drömmer om att bli hjärtkirurg.

Redan nu börjar Svensk kirurgisk förening för läkarstudenter att planera nästa års konferens. Den kommer att hållas i Stockholm.