Fem läkare utbildade utanför EU väntar på att få göra den praktiska delen av det medicinska kunskapsprovet. Foto: Henrik Brunnsgård

Fackförbundspressens journalistpriser delas ut av och kan gå till de tidskrifter som ges ut av de fackliga organisationerna LO, Saco och TCO och deras medlemsförbund.

Den vinnande bilden är tagen av Henrik Brunnsgård för Läkartidningen till ett reportage om vägen mot en svensk läkarlegitimation för läkare utbildade utanför EU. Den är tagen ögonblicket innan fem läkare ska gå in på var sin OSCE-station under det praktiska delprovet, det medicinska kunskapsprovets sista delprov, i Mölndal i april 2018.

– Fantastiskt roligt och framförallt inspirerande att vinna ett så fint pris. Som bildjournalist känns det extra bra att göra det för en tidning som låter bilden ta plats, säger den Göteborgsbaserade frilansfotografen Henrik Brunnsgård.

Årets fotografi delas ut till en bild med ett journalistiskt berättande. I årets jury satt bland andra Dagens Nyheters prisbelönte fotograf Paul Hansen och Per Kagrell, tidigare bildchef på Expressen. Juryn motiverade sitt val med orden:

»Fem personer, lika många stängda dörrar. Bilden står dramaturgiskt helt stilla men rörelsen hänger i luften. Hos var och en ligger tyngdpunkten en liten bit utanför kroppen. Scenen är som tagen ur en pjäs regisserad av en konstnär med stor känsla för det underförstått dramatiska. Fem utländska läkare ska snart prövas i hopp om att bli en del av vårt välfärdssystem. Henrik Brunnsgårds laddade bild visar på ett spännande sätt processen bakom konstruktionen av framtidens svenska folkhem«.