– Vi måste stoppa blödningen och se till att vi levererar en bra vård så att det inte helt och hållet fallerar, säger sjukhusets nye direktör Björn Zoëga i en intervju med Dagens Nyheter.

Som Läkartidningen berättade i februari hade Karolinska universitetssjukhuset ett underskott på 1,1 miljarder kronor. Sjukhuset la då fram en sparplan och sedan dess har Region Stockholm gått med på att skjuta till drygt 400 miljoner och därtill tillåta att sjukhuset gör ett underskott i år, vilket dock måste betalas tillbaka i framtiden. 

Men besparingarna följer inte plan och kostnaderna har fortsatt att öka med nära 400 miljoner kronor under årets första tre månader. Nu går sjukhuset mot nästan 1,5 miljarder kronor i underskott.

– Det är mer personalkostnader och läkemedelskostnader. Inhyrd personal. Och omställningskostnaderna har varit större än beräknat, säger Björn Zoëga till DN.

Tidigare har sjukhuset aviserat att 400 tjänster ska bort. Enligt Björn Zoëga räcker inte det som besparing, men han vill inte säga om det blir aktuellt med fler borttagna tjänster eller minskad produktion. 

Han vill dessutom få till organisatoriska förändringar ganska snart. De smala patientflödena har visat sig kostnadsdrivande och cheferna har för otydliga mandat. Fram till sommaren ska sjukhusledningen dra upp en plan och i höst är tanken att förändringarna ska träda i kraft. 

 

Läs även:

Karolinska kommer behöva dra ned på läkare

Regionen skjuter till 400 miljoner till Karolinska

400 måste bort på Karolinska