Huseyin Admis, ordförande för SLF Student utland.

Som Läkartidningen tidigare har berättat – och Borås Tidning var först att rapportera om – granskar CSN ett antal svenskar som pluggar till läkare och tandläkare vid Medical university i Sofia. Detta eftersom det finns flera frågetecken runt studenterna. Bland annat saknar flera de gymnasiebetyg som krävs för att komma in på läkarutbildningen. Det har även förekommit uppgifter om att man kan muta sig till resultat på utbildningen.

SLF Student utlands ordförande Huseyin Admis säger att misstankarna kom en chock både för honom, men »troligen även för många andra studenter utomlands, framför allt i Sofia«. Han har varit i kontakt med ordföranden i SLF Student utlands lokala förening i Sofia, som inte heller har hört talas om att det skulle förekomma fusk med antagningarna eller obehöriga studenter.

– Jag blev faktiskt förvånad när jag fick höra om det. Jag har inte hört något om att det skulle vara problem i Bulgarien. Sedan är det tyvärr ett faktum att det förekommer korruption i vissa länder, säger Huseyin Admis som själv studerar i Polen.

Han tillägger:

– Vi hoppas verkligen att sådant inte förekommer. Det är jätteviktigt att det inte finns korruption på ett universitet som utbildar läkare som ska ansvara för människoliv.

Huseyin Admis betonar dock att det är svårt för en studentorganisation som SLF Student utland att bedöma om studenterna som är inskrivna på universitetet till exempel är närvarande eller inte.

– Men vi har inte känt av några sådana tecken. Medical University of Sofia är ett av de mest prestigefyllda universiteten i Bulgarien, har en ledande roll nationellt och internationellt inom utbildning, utbildningskvalitet och akademiska prestationer.

För ett par veckor sedan stoppade CSN utbetalningarna av både lån och bidrag för sju studenter i Sofia, eftersom de saknade fullständiga gymnasiebetyg. Men nu har alla fått tillbaka studiemedlet igen. Detta eftersom alla har kommit in med nya intyg som visar att de läser vid det bulgariska universitetet. Ett par har förklarat att de har gått kompletterande kurser i Bulgarien för att bli behöriga att söka läkarutbildningen.

Enligt Huseyin Admis är det inte ovanligt. Flera studieorter i Europa erbjuder förberedande kompletteringskurser.

– Det finns utan tvekan studenter som enligt behörighetskraven i Sverige inte är uppfyller kriterier för läkarprogrammet, men då väljer att komplettera dessa utomlands, oftast via olika kurser som universitetet erbjuder.

Enligt Huseyin Admis har läkarutbildningen i Sofia ett obligatoriskt antagningsprov som görs på plats i Bulgarien under närvaro av kontrollanter. Provet testar bland annat kunskaper inom biologi, kemi och engelska och är på tid.

CSN uppger att de fortfarande utreder flera svenska studerande med studiemedel som läser vid det aktuella universitetet.

Läs också:

Fem studenter får tillbaka studiemedlet

CSN stoppar utbetalningar till läkarstudenter i Bulgarien