Madeleine Liljegren föreslås bli ny ordförande för Sveriges yngre läkares förening.

Jonas Ålebring, som inom kort blir färdig specialist, lämnar sin roll som ordförande i Sylf. Det finns inte något formellt som hindrar honom från att fortsätta. Men det mest önskvärda är att någon under vidareutbildning tar vid, säger han till Läkartidningen. 

– Jag har varit aktiv i Sylf från AT-tiden genom en hel ST, så det är många år nu – och sex år i styrelsen. Det har varit väldigt roligt, men av de viktigaste uppgifterna för en ordförande är att inse när det är tid att lämna över till nästa.

Även förste och andre vice ordföranden lämnar sina uppdrag, vilket gjorde ovanligt många tunga poster vakanta inför årets fullmäktigemöte.

Som ordförande föreslår nu valberedningen Madeleine Liljegren som är ST-läkare i psykiatri. Hon har tidigare i sin fackliga karriär varit vice ordförande i Sveriges läkarförbund student, ordförande i Sylf Stockholm samt ledamot i det centrala Saco-rådet i Stockholm. På meritlistan har Madeleine Liljegren också Mental Health Run, en förening för psykisk hälsa som hon har varit med att starta.

Valberedningen skriver i sin motivering att Madeleine Liljegren »har en förmåga att, via sitt kontaktnät, sitt engagemang i sociala medier och sitt driv, påverka beslutsfattare, vilket är en viktig egenskap som ordförande för Sylf«. 

– Hon har en bred förankring i Sylf Sverige, flera lokalföreningar har nominerat henne. Hon känns som ett tryggt val, säger Elin Isaksson i valberedningen.

Madeleine Liljegren känner sig hedrad över nomineringen.

– Jag fick frågan från Sylf Stockholm där jag var ordförande för några år sedan och redan då kände jag »wow, vilket fint förtroende«. Sedan visade sig att det var flera lokalavdelningar som ville se mig som ordförande och då kände jag mig rörd och jätteglad förstås, säger hon.

Normalt sett skulle val av förste vice ordförande ägt rum först nästa år, men eftersom Anne Liljedahl valt att lämna sin post måste fullmäktige göra ett fyllnadsval till 2020. Där föreslår valberedningen Maria Ehlin-Kolk, ST-läkare inom anestesi och intensivvård i Region Jämtland Härjedalen. Hon har varit ordförande i Sveriges läkarförbund student, ordförande för Sacos studentråd och tidigare suttit i Sylfs styrelse.

Det betyder att vare sig ordförandeskapet eller rollen som förste vice ordförande hämtas från den nuvarande styrelsen. 

– Det var det vi absolut ville från början. Men det fanns ingen som var intresserad, säger Elin Isaksson.

– Men nu tycker vi att vi har ett bra förslag, det är skönt att kunna lägga fram det.

Ytterligare ett nytt namn i sammanhanget är Eva Amtkil, som föreslås som ledamot. Hon är ST-läkare i allmänmedicin i Helsingborg och har bland annat varit engagerad i Sylf Malmö. 

Som andre vice ordförande föreslår valberedningen Tora Borén, som i dag är ledamot i styrelsen. Ett annat bekant namn är Anders Lundberg, som valberedningen föreslår för omval till posten som ledamot. 

Sylfs fullmäktigemöte hålls 3–4 maj. Alla styrelseledamöter utses för en period på två år. Totalt har styrelsen sju medlemmar.

 

Läs även:

Han är Sylfs nya ordförande

Emma Spak lämnar Sylf