Lars Almroth har varit sjukvårdsdirektör i Blekinge sedan 2015. Foto: Sverker Berggren

Alliansen i Blekinge, som sedan förra valet styr regionen, vill avsätta hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth. Som Läkartidningen tidigare berättat anser Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna att Lars Almroths syn på hur vården ska utvecklas, skiljer sig för mycket från deras egen.

Det har fått fackföreningarna i regionen att reagera. På tisdagen lämnade Blekinge läkarförening tillsammans med de lokala föreningarna för Vårdförbundet, Vision, SACO och Lärarförbundet, in ett gemensamt brev till gruppledarna i Region Blekinge. 

De tycker att det är »mycket beklagligt« om politikerna tvingar Lars Almroth att lämna sitt uppdrag. De skriver också att »det är mycket olyckligt om den politiska ledningen vill skapa en tystnads- och lydnadskultur genom att avsätta chefer som uttrycker sina åsikter om hur hälso- och sjukvården ska utvecklas«. 

Fackföreningarna ifrågasätter att den politiska ledningen inte efterfrågar vad de anställda tycker om Lars Almroth. De skriver också att det troligen blir svårt att hitta en kompetent ersättare »till en liten geografiskt avlägsen region där man på förhand vet att man blir avsatt om man uttrycker sina åsikter«.

– Det finns ett oerhört stort stöd för Lars Almroth bland personalen, säger Blekinge läkarförenings ordförande Jonas Andersson till Läkartidningen.

– Jag hoppas verkligen att politikerna lyssnar på det. Lars har gjort ett väldigt bra jobb och det är ett svårt uppdrag.

Den 5 juni ska regionstyrelsen ta beslut om att avsätta Lars Almroth. Fackföreningarna hoppas nu att styrelsen inte kommer att tvinga honom att gå. 

Och nu ser det svårt ut för Alliansen att få igenom sitt förslag. Socialdemokraternas gruppledare Christina Mattisson kallar i ett pressmeddelande Alliansens utspel för ett »politiskt haveri« och partiet ger Lars Almroth »fullt förtroende«. Även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ser ut att rösta emot förslaget, skriver Blekinge Läns Tidning. I regionstyrelsen sitter sex ledamöter för Alliansen, fem för Socialdemokraterna, en för Vänsterpartiet, samt tre Sverigedemokrater.

Lars Almroth har lämnat sin tjänst i väntan på regionstyrelsens beslut.