– Standardiserade vårdförlopp förbättrar patienternas livskvalitet och gör vården mer jämlik. Genom att införa standardiserade vårdförlopp för fler sjukdomsområden kommer fler få en sammanhållen och förutsägbar vårdkedja, vilket leder till en tryggare vård, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett uttalande.

Cancervården har haft standardiserade vårdförlopp sedan 2015. Och nu står alltså fler sjukdomsområden på tur – det framgår av den överenskommelse som regeringen och Sveriges Kommuner och landsting går ut med i dag, måndag.

Under 2020 ska standardiserade vårdförlopp införas för minst fem nya sjukdomsområden. 

Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, psykiska sjukdomar, reumatiska sjukdomar samt astma och KOL hör till de områden som kan bli först ut.

Kommande år skruvas dessutom tempot upp – då ska standardiserade vårdförlopp rulla i gång på ännu fler områden.

I år avsätts 100 miljoner kronor för arbetet med de nya standardiserade vårdförloppen. Under de följande två åren beräknas ytterligare sammanlagt 800 miljoner kronor rulla ut.