Den 8 maj håller SFAM sitt fullmäktigemöte i Borås. Valberedningens förslag till ny ordförande är allmänläkaren Magnus Isacson. Han arbetar vid Johannes husläkarmottagning i Stockholm och sitter sedan i våras i styrelsen för DLF Stockholm.

– Jag ser det som en otrolig möjlighet att få hjälpa till och utveckla allmänmedicinen och försöka göra den bättre på många olika sätt, säger Magnus Isacson till Läkartidningen.

– Just nu är frågan om en primärvårdsreform i ropet, och det känns som att det har varit två bra utredningar, först Göran Stiernstedts och sedan Anna Nergårdhs. Det känns mer aktuellt än på väldigt många år, och jag har försökt hjälpa till och lyfta frågan lite grann med att skriva debattartiklar och sådant. Då känns det här som en väldigt bra fortsättning på det, säger han.

Vilka frågor vill du driva om du blir vald?

– Bland annat frågan om allmänläkarnas och primärvårdens arbetsmiljö och vilka förutsättningar vi har. Sedan vill jag gärna inspirera yngre kollegor och försöka se till så att allmänmedicin blir populärt så att många AT-läkare och läkarstudenter ska tycka att det är en rolig specialitet, vilket det är.

– Det vore också bra om allmänläkare forskade i större utsträckning, och jag skulle vilja arbeta för att stimulera det.

I april i år tilldelades Magnus Isacson Distriktsläkarföreningens pris Årets allmänläkarvän. Han fick priset bland annat för att han genom att skriva en rad debattartiklar satt allmänläkarnas och allmänmedicinens villkor på dagordningen.

Läs också:

Flitig debattör årets allmänläkarvän

Hanna Åsberg slutar som ordförande i SFAM