Det var vid 14-tiden i går som en tvångsintagen patient begick självmord med ett skjutvapen. När skottet gick av befann sig mannen ensam på sitt rum på psykiatriska kliniken i Kalmar. Personalen ryckte in snabbt men patientens liv gick inte att rädda.

Patienten var tvångsintagen för en allvarlig psykiatrisk sjukdomsbild. Enligt ett pressmeddelande från Region Kalmar planerade kliniken sedan en månad för att mannen i stället skulle föras över till den öppna vården. Bedömningen var att sluten vård inte längre var nödvändig. Därför hade patienten haft permission vid flera tillfällen. 

Det är fortfarande oklart hur patienten har lyckats få med sig ett vapen in på den psykiatriska avdelningen.

 – Vi kommer att tillsätta en internutredning som vi alltid gör när sådana här allvarliga händelser sker. Och den här utredningen får kanske visa på hur detta var möjligt, säger Charlotta Brunner, chefläkare inom psykiatriförvaltningen i Kalmar, till Sveriges Radio P4 Kalmar.