Det råder ett mycket ansträngt ekonomiskt läge på Karolinska universitetssjukhuset. För att vända ekonomin på rätt köl har flera sparåtgärder vidtagits. Bland annat meddelade sjukhuset i slutet av april att ett anställningsstopp ska införas.

Men dessa åtgärder räcker inte, enligt sjukhuset. I dag, tisdag, lämnades därför ett varsel som omfattar 550 tjänster, inklusive chefer, inom administration. 

– Karolinska befinner sig i ett ekonomiskt krisläge. För att ta ansvar för sjukhusets ekonomi är det här en nödvändig åtgärd, men vi kommer att värna vårdverksamheten. Jag förstår att det skapar mycket oro för många medarbetare, men vi behöver ta kontroll över situationen, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Karolinska inför anställningsstopp

Nytt bakslag – Karolinska måste spara ytterligare halv miljard

Karolinska kommer behöva dra ned på läkare

Regionen skjuter till 400 miljoner till Karolinska

400 måste bort på Karolinska