Erika Ullberg (S). Foto: Anna Molander

– En stor nyhet. Det är ett större varsel än befarat.

Det säger oppisitonsregionrådet Erika Ullberg (S) om att Karolinska universitetssjukhuset varslat 550 tjänster för att klara av att dra ner kostnaderna med en dryg miljard kronor.

Neddragningarna ska ske trots ett extra tillskott från regionen med 725 miljoner för 2019, enligt pressmeddelande från sjukhuset och sjukhusdirektören Björn Zoëga.

– Kostnaderna har ökat men vårdproduktionen har minskat på Karolinska, och det som kommer i ett stålbad kan öka pressen på övriga sjukhus i länet. Jag är orolig över hur detta ska påverka personal och patienter på Karolinska men också i hela länet, säger Erika Ullberg. 

Vad skulle man ha gjort?

– Redan i höstas visade prognosen på en halv miljard i underskott. Sedan blev utfallet betydligt värre och nu säger sjukhusdirektören att man blöder. Det är uppenbart att ingen drog i nödbromsen på ett halvår.

Flera faktorer har förvärrat läget, enligt Erika Ullberg: att det var val i höstas, bytet av sjukhusdirektör samt en »svag ägarstyrning«.

– Om Karolinska styrts med mer kontroll hade man kanske kunnat stoppa blödningen.

Nästa möte med regionstyrelsen är tisdagen den 21 maj.

– Jag vill att Håkan Sörman (sjukhusets styrelseordförande, red anm) och Björn Zoëga kommer till regionstyrelsen på tisdag och redovisar sina krisåtgärder och ger samlad information om konsekvenserna de kan få och vilka andra politiska åtgärder som behövs för att klara vården i hela länet.

Erika Ullberg meddelade tidigare i våras att hon lämnar sin post som oppositionsregionråd i höst.

Läs mer:

Läkarföreningen: »Inte oväntat«

550 tjänster bort på Karolinska

Karolinska inför anställningsstopp

Nytt bakslag – Karolinska måste spara ytterligare halv miljard

Karolinska kommer behöva dra ned på läkare

Regionen skjuter till 400 miljoner till Karolinska

400 måste bort på Karolinska