Sofia Wallström. Foto: Jann Lipka

Sofia Wallström kommer närmast från Tandvårds- och läkemedelsverket där hon varit generaldirektör sedan 2013. Hon tillträder som generaldirektör för Ivo den 24 juni.

 – Staten har ett viktigt ansvar att följa upp och säkerställa att vården och omsorgen är säker och god i hela landet. Jag ser väldigt mycket fram emot att få gå in i detta uppdrag och fortsatt utveckla den statliga tillsynen där Inspektionen för vård och omsorg spelar en så viktig roll, säger Sofia Wallström i ett pressmeddelande.

Hon är jurist i grunden och har suttit med i flera statliga utredningar. Bland annat leder hon just nu den så kallade OPS-utredningen som ska granska offentlig-privat samverkan, en finansieringsmodell som bland annat användes vid bygget av Nya Karolinska Solna.

Sofia Wallström efterträder Gunilla Hult Backlund som blev generaldirektör när Ivo bildades 2013. 

Läs mer:

Gunilla Hult Backlund: »Vi måste våga lämna över mer ansvar till professionerna«

Här skapar Gunilla Hult-Backlund en ny myndighet