Annika Strandhäll (S). Foto: Kristian Pohl.

Inför dagens omröstning i riksdagen hade M, KD, SD och L gjort klart att de ville avsätta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Men eftersom Centern inte står bakom misstroendet och lade ner sina röster får Strandhäll fortsatt förtroende. Röstsiffrorna blev 172-113.

Bakgrunden till misstroendeomröstningen är att Annika Strandhäll i april förra året petade Ann-Marie Begler från tjänsten som generaldirektör på Försäkringskassan.

Regeringens motivering var att bristande samordning mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen lett till att människor hade fallit mellan stolarna. Men Ann-Marie Begler har hävdat att det var politik som låg bakom beslutet. Den hårda linje för sjukskrivningar som hon fått i uppdrag att driva orsakade debatt. Enligt Ann-Marie Begler var regeringen orolig för att tappa röster i valet.

Regeringen och Annika Strandhäll anmäldes till riksdagens konstitutionsutskott (KU) för beslutet att peta Ann-Marie Begler. 

Den 16 maj väckte Moderaterna en misstroendeförklaring mot socialförsäkringsministern. Som skäl angavs att det framkommit nya uppgifter under konstitutionsutskottets pågående granskning och att Strandhäll desutom ljugit i KU.

Granskningen i KU pågår fortfarande. Enligt Expressen kommer ett preliminärt besked om de tänker ”pricka” Annika Strandhäll tidigast på onsdag.