Lars Almroth, sjukvårdsdirektör i Region Blekinge. Foto: Sverker Berggren

I mitten på maj meddelade regionstyrelsen i Blekinge att man ville peta Lars Almroth från tjänsten som sjukvårdsdirektör i Blekinge. Enligt den styrande Alliansen har man haft olika uppfattningar om hur hälso- och sjukvården ska utvecklas.

De fackliga organisationerna i regionen har protesterat mot beslutet. I ett gemensamt brev till gruppledarna skrev de nyligen att »det är olyckligt om den politiska ledningen vill skapa en tystnads- och lydnadskultur genom att avsätta chefer som uttrycker sina åsikter«.   

Även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har kritiserat förslaget att avsätta hälso- och sjukvårdsdirektören.

Men efter en lång diskussion på regionstyrelsens sammanträde förra veckan togs beslutet att säga upp Lars Almroth. Sverigedemokraterna valde att lägga ner sina röster, vilket resulterade i att förslaget om uppsägning gick igenom med minsta möjliga marginal.

Lars Almroth var själv inte med på mötet. Men till SVT Nyheter Blekinge säger han:

– Sjävklart är det här något av det värsta som jag har varit med om. Samtidigt har jag känt stort stöd från kollegor, medarbetare och chefer. Och det stärker mig ju. Jag lämnar rak i ryggen och håller huvudet högt. Jag är stolt över vår verksamhet i Blekinge.

Lars Almroth är barnläkare och har tidigare varit sjukhusdirektör. 2015 blev han  hälso- och sjukvårdsdirektör i Blekinge. Regionen har länge styrts av Socialdemokraterna. Efter valet förra året tog M, KD, C och L över makten och nu styr de i minoritet.

Tills vidare tar regiondirektören Peter Lilja över rollen som hälso- och sjukvårdsdirektör.

Läs mer:

Bred uppslutning bakom Blekinges sjukvårdsdirektör

Politiker petar sjukvårdsdirektör i Blekinge