Läkartidningen har i flera artiklar berättat om ärendet där flera judiska läkare på Karolinska universitetssjukhuset anklagat en överläkare för antisemitism.

I februari i år presenterade sjukhuset en utredning där en av slutsatserna var att sjukhuset inte agerat tillräckligt snabbt när man fick in en anmälan om misstänkt antisemitism.

Däremot är det enligt rapporten inte visat att den judiska läkaren som gjorde anmälan utsatts för någon direkt eller indirekt diskriminering enligt diskrimineringslagen.

Rapporten kritiserades av både Svenska kommittén mot antisemitism och av den anmälande läkaren.

Nu uppger läkaren för Aftonbladet att han i ett möte med en förhandlingschef på Region Stockholm erbjudits ekonomisk ersättning mot att han slutar kritisera sjukhuset.

– De erbjöd sig att betala mina advokatkostnader och ett symboliskt skadestånd för att de inte agerat tillräckligt snabbt, mot att jag ska acceptera sjukhusets inställning att det inte förekommit antisemitism och vara tyst framöver. Det är graverande att erbjuda pengar för att »glömma« att det faktiskt förekommit antisemitism, säger läkaren till tidningen.

Karolinska universitetssjukhusets hr-direktör Patricia Enocson kommenterar inte uppgifterna om att en av läkarna erbjudits pengar för att vara tyst.

– Vi ser mycket allvarligt på situationen och tar kraftfullt avstånd från alla former av trakasserier och kränkande beteenden. Vi agerade inte tillräckligt snabbt i början av detta ärende och det är vi inte nöjda med. Vi har förståelse för att det därför finns frustration. Nu arbetar vi målmedvetet på flera plan för att lösa situationen och med stöd av svensk arbetsrätt. Den processen är inte klar och därför kan vi inte kommentera mer nu. Detta även av hänsyn till våra medarbetares integritet, skriver hon i en mejlkommentar till Aftonbladet.

Just nu pågår två tillsynsärenden hos Diskrimineringsombudsmannen (DO). Det ena handlar om sjukhusets agerande i ärendet, och det andra om hur läkarföreningen hanterat frågan.

Läs mer:

Läkare på Karolinska kallad till USA:s ambassad

Karolinska agerade inte tillräckligt snabbt vid antisemitismanklagelser

Antisemitismärendet på Karolinska: Läkarföreningar DO-anmäls.

125 läkare ger KS läkarförening stark kritik efter antisemitiska trakasserier

KS läkarförening startar arbetsgrupp för diskrimineringsfrågor

Läkarföreningen svarar på kritiken efter diskussioner om antisemitism

Efter anklagelser om antisemitism: Läkare på Karolinska tar »time out«

Läkare på Karolinska anklagas för antisemitism