Trots flera projekt, däribland med värdebaserad vård, växer underskottet i Region Jämtland Härjedalen – med krispaket som följd. Det har fått facken att tröttna. I ett gemensamt öppet brev till regionledningen undrar de om det är dags för regionen att vara med i Lyxfällan, tv-programmet där privatpersoner får hjälp att sluta med dyra utsvävningar och rädda upp sin ekonomi.

Facken lämnar tre synpunkter. De vill till exempel att regionen slutar med »kontraproduktiva åtgärder« som ökar utgifterna i stället för att minska dem. De nämner stafettläkarstoppet för några år sedan, vilket ökade kostnaderna för hyrpersonal i primärvården. När nu 50 tjänster ska bort i år vill fackföreningarna att det tänks igenom noga för att slippa »fler vådaskott i regionens fötter«.

De drar också en parallell till Musse Pigg på julafton med frågan »vem är det som kör egentligen?«. Det handlar om turbulensen bland cheferna där exempelvis hälso- och sjukvårdsdirektören har fått sluta »utan förklaring«. Områdes- och enhetschefer har dåliga arbetsförutsättningar anser facken, som också efterlyser mer medicinsk kompetens och omvårdnadskompetens bland cheferna. 

Slutligen efterlyser de båda lokalföreningarna ett politiskt mod. Med besparingar på 200 miljoner kronor »kommer det att göra ont«, och ledningen måste ta de obekväma besluten i stället för att avfärda verksamhetens konkreta förslag och ägna sig åt signalpolitik.

Brevet är publicerat i Östersunds-Posten.

 

Läs även:

För dålig ekonomi – sjukvårdsdirektör tvingas gå

Regionstyrelsen i Jämtland Härjedalen nekas ansvarsfrihet