Region Skåne fick via sin visselblåsartjänst tips om att läkare vid regionens sjukhus också extraknäckte hos ett nätläkarbolag. När regionen undersökte saken visade det sig att bara 6 av totalt 19 läkare hade anmält bisysslan till regionen, rapporterar Sydsvenskan.

Det finns inget generellt förbud mot att jobba extra för andra arbetsgivare, men regionen ser extraknäck hos nätläkarebolag som konkurrerande verksamhet. Därför måste varje fall av bisyssla prövas individuellt. 

Utöver de 19 läkare som regionen tipsats om kan det finnas fler.

– Vi vet inte om det finns fler medarbetare som faktiskt inte har anmält sin bisyssla. Där kan finnas ett mörkertal, säger Harald Roos, förvaltningschef för Skånes sjukhus Nordväst, till tidningen.

Tio av läkarna är anställda inom sjukvårdsområde SUS (Malmö, Lund, Landskrona, Ystad och Trelleborg), där man nu ska undersöka hur mycket de har arbetat för nätläkarbolaget.

– En viktig fråga är varför de inte anmält detta, säger Björn Lövgren-Ekmehag, tillförordnad förvaltningschef, till Sydsvenskan.

– Det är allvarligt om vi inte kan bedöma bisysslan, för en eventuell förtroendeskada drabbar ju även SUS. Det finns nog anledning att gå ut med information om reglerna på nytt – det kommer hela tiden nya medarbetare.

Läs mer om bisysslor:

Nekad bisyssla var inte diskriminering

Skärpta rutiner för bisysslor i Västernorrland

Dubbla roller för anställda vid KI – attesterade fakturor från bolag de hade ansvar för